Saturday, March 6, 2021

Милосав Васиљевић о идеји, непријатељу и мржњи



Збор не проповеда мржњу ни према коме, па чак ни према непријатељу. Због тога Збор не само да не забрањује својим члановима упознавање са списима и гледиштима противника него ово баш препоручује. Добро упознати непријатеља важније је од познавање пријатеља, јер је непознавање или недовољно познавање противника увек извор сопствене слабости. Ако неодложни интерес заједнице захтева уништење извесних елемената, Збор ће са одлучношћу овом послу да приступи, али без мржње у срцу. 

Збораш ово чини зато, јер зна да мржња заслепљује човека и не допушта му да свестрано посматра и цени догађаје, чиме му се омогућује да види истину. Свака нова мржња у срцу значи затворена врата сопственом истраживању. Збораш носи истину са љубављу у срцу своме, а лаж и притворство не мрзи већ презире и жали људе који се лажима и притворством служе. 

Супротна мисао од ове јесте неговање мржње према противнику и забрањивање својим члановима да се са његовим мишљењима и гледиштима упознају. Ово ствара искључивост међу људима и наводи појединца да осуђује и мрзи мисао коју и не познаје. Овако морају да чине само покрети који не теже за истином и који се за своје чланове боје да ће напустити старо гледиште ако се са новим бољим упознају. Збораш овај страх нема у себи јер зна да права истина издржава сваку критику и сваки напад па ма са које стране они дошли.

Са оваквим својим основним схватањима збораш приступа даљем проучавању најважнијих појава у животу људског друштва.

(Одломак из Зборашког социолошког требника)

No comments:

Post a Comment