Sunday, October 16, 2022

Збораши и војвода Ђујић удружени у православно-националном фронту


О чврстим и вишеслојним везама између збораша и припадника Динарског четничког покрета војводе Момчила Ђујића, већ смо писали. Овом приликом, осветлићемо један чинилац те везе, заснован на истоврсном погледу на однос хришћанства и родољубља. Наиме, у склопу документоване преписке између двојице великих пријатеља и националних емигрантских делатника - војводе Ђујића и истакнуог збораша и историчара - Ђока Слијепчевића, налази се и Војводино писмо у којем исказује своју иницијативу за покретањем великог и високотиражног православно-родољубивог емигрантског гласила по узору на предратни часопис „Хришћанска мисао", који би носио исто то име. Тим поводом, у свом писму Ђоку Слијепчевићу из 1967. године, војвода Ђујић је писао:

„Поново и неодложно се намеће питање покретања часописа Хришћанска мисао. То сад форсирају теолози овамо и мени су ставили у задатак да испитам могућност покретања тог листа. Деврња, професор Јован Јоветић, др. Јован Братић, и други. Ти би ми требао да кажеш своје мишљење. И да видиш тамо: колико би у штампарији Искре коштало да се штампа... Хитно је да се тај лист покрене, и у њему озбиљно и темељито расправљају наша верска, национална и друштвена питања – са вечне осматрачнице хришћанског поимања судбине и живота нашег народа и наше Цркве... Кад би се истински на овај посао дали ,љотићевци и ђујићевци' то би осигурало сигурно редовно излажење листа. А то би значило огромно много у овим нашим емигрантским маглама и вавилонској пометњи у ове апокалиптичне дане.
Сарадници у листу, у почетку, били би малобројни, но опстанак листа привукао би већи број сарадника, истинских хришћана и родољуба српских. Моја је вера у покретање тог листа и његову улогу толико јака, да мислим да би лист одиграо, не само у верском, но и у националном правцу значајну улогу. ,Ушкопили' би многе бакоње, лажне родољубе, ћифте и лармаџије. Утврдили слогу свих здравих снага у емиграцији и на националном плану борбе за слободу. Ударили би по овој емигрантској жабокречини и 
спасили од пропасти многе ствари, расчистили многа замршена питања о која се спотиче већина емиграције..." 

(Извор: часопис Црквене студије, Ниш, 19-2022, стр. 392-393)

Због чега се  Војвода овим поводом обраћа зборашима? Одговор је у следећем. Као што су се током рата његова Динарска четничка дивизија и Љотићев Збор (и Србски Добровољачки Корпус) налазили стратешки на истим позицијама, тако су се припадници ових групација у емиграцији налазили на истој страни поводом црквеног раскола, a идеолошки и војвода Ђујић и збораши, били су свесни да хришћанство (светосавље) представља срж србског национализма, и да са таквог становишта ваља мисионарити широм ондашње србске емиграције, која је била у претежној мери духовно закржљала и налазила се у ковитлацу ванзаветних идеолошких странпутица.   

Зборашка мисао/Србска Акција

No comments:

Post a Comment