Saturday, August 7, 2021

Славко Контић: „Међу Србима није било, не већега, него ни равнога Љотићевом српству."У нашем чланку „Да ли је идеја Збора србска или југословенска?", истакли смо чињеницу да иако је старозборашко југословенство било заблуда, оно никако није било негација србства (напротив), као и чињеницу да је током 1940 и 1941. године, код збораша спала та југословенска опна, те је Збор постао и „de facto“ и „de iure“ србски национални покрет.

С обзиром да је након Другог светског рата Југославија обновљена, питање југословенства поново постаје актуелно, те многи збораши у емиграцији поново постају пројугословенски оријентисани, наравно на позицијама старозборашког југословенства (и то нарочито они збораши из мешовитих бракова). Између осталих и уредништво Искре чине збораши који су поново усвојили такво југословенско гледиште. Међутим, било је у емиграцији истакнутих збораша који нису пропагирали југословенство, иако јесу сарађивали у Искри. Заправо може се рећи да је велика већина виђенијих и заслужнијих збораша у емиграцији била на чисто србским позицијама (Најдановић, Васиљевић, о. Митрофан,  Карапанџић, Луња Лазаревић, Света Пауновић...). Један од њих је и Славко Контић, истакнути збораш и просветар Трећег пука СДК. Ево извода из његовог писма упућеног почетком 90-их, другу - Луњи Лазаревићу, такође истакнутом зборашу:

„Драги мој Луњо,

Потписујем све што си казао на Сабору. Наравно, да нема савеза са вековним најљућим непријатељима српског народа. Ово што данас чине Хрвати, то је реприза 1941... У почетку 1942, када се још није знало у свој пуноћи и обиму, шта се дешава са нашим живљем у НДХ, Димитрије Љотић је на скупу, чини ми се у ул. Јована Ристића, изјавио, да више не може бити говора о унитаристичкој Југославији: ,Од сада можемо да разговарамо само о Федерацији'. То су текстуално биле његове речи. Он би данас био на категоричан начин против сваке Југославије и као непоновљив Србин и као Православац. Он би у овим годинама после рата видео невиђену мржњу Хрвата, Ватикана, и Коминтерне према српском народу. Међу Србима није било, не већега, него ни равнога, његовом Српству и његовом Православљу... Мене су између осталога оптуживали, да сам велико-Србин. Ја сам то увек био; никада нисам негирао. Али, никада у драшковићевском смислу. Био сам велико-Србин и тада, када сам и срцем и душом био за Југославију.

Потписујем, такође, све твоје изјаве о Југославији. Дивим се твојој храбрости, како оној од пре рата, што ми је било сасвим непознато, тако и овој садашњој. Безпримерно је твоје понашање на тлу наше земље: херојство, искреност, интелегенција и познавање ствари, отсуство сваког страха. Ти си на јединствен начин бранио и одбранио „Збор“. Као један од најстаријих ветерана достојно си претстављао све нас..."

(Извор: приватна архива историчара Славише Перића)

No comments:

Post a Comment